Reset

Hallo lieve Conny,

Nog even een berichtje als blijk van onze grote tevredenheid, en onze erkentelijkheid voor de gebruikte methode en jouw rol als therapeut, en oneindige dankbaarheid voor de wijze waaorp jij de rol van therapeut hebt ingevuld.

Wij zijn naar Haarlem gereden als Stef en Chris en wij zijn door jou compleet gereset naar Stef en Chris 2.0. We voelen eindelijk een compatibiliteit van de taal, verbaal/non-verbaal, die we beiden gebruiken.

We gaan nu graag verder werken aan de relatie en onze taal met de inzichten die we van jou leerden. Het voelt niet aan als een heuse klus, want deze inzichten en technieken voelen al aan als een natuurlijke basis om samen soepeler, liever en leuker te leven en te werken.

We zijn bij jou op zondag de deur uitgestapt na sessie 5 met een heel goed gevoel, beyond expectations, we waren al heel dicht bij elkaar, maar nadien hebben we nog prestaties bereikt waardoor we nu echt wel zijn thuisgekomen bij elkaar. Het feit dat jij zo goed mijn grote pijn en ontreddering zag en dat Stef zo vastberaden was, hebben geholpen nog verdere openheid te creëren, en bepaalde onderdrukte aspecten van mijn pijn, die ik zelfs in onze sessies nog te zwaar vond om te bespreken, toch echt aan de oppervlakte te brengen en te tackelen.

We komen graag naar jou voor de zesde sessie na een poos oefenen. Met veel hoop en vertrouwen dat dit de gelegenheid gaat zijn om met jou nog over deze verdere evolutie te spreken, alleen al als blijk van grote erkentelijkheid en dankbaarheid voor jou als therapeut. Dit zou jou misschien nog kunnen helpen om andere relaties en personen met gelijkaardige pijn te helpen. Ik benadruk: jij hebt het ontzettend goed gedaan, jij hebt mij positief getriggerd om mezelf in alle openheid te tonen en tot volheid te komen. Wat een verademing.

Ik stuur dit ook namens Stef, maar hij zal jou ook nog wel een persoonlijk berichtje sturen.

Vele groeten, en nog een hele warme knuffel.

Chris, Antwerpen
27 augustus 2019

Dank je wel

Hallo Conny,

Ik denk dat ik nog nooit zo erg de behoefte gehad heb om iemand uitdrukkelijk te bedanken.

Je weet wel dat ik op voorhand eerder sceptisch ingesteld was, mijn licht geïrriteerde, defensieve body language tijdens het Skype gesprek zal je niet ontgaan zijn

Ik was echter zeer snel onder de indruk van je efficiënte professionalisme, in combinatie met een groot empathisch vermogen. Doortastend, doelgericht, maar toch warm, zo bereikte je zeer snel een uitzonderlijk resultaat.

Ik ben zo blij met de zelfkennis die ik heb opgedaan, de extra kennis over Chris haar persoonlijkheid, en met de technieken die je hebt aangereikt om mijn « moeilijke kantjes » in toom te houden en op een goede manier binnen onze relatie te communiceren.

Het besef dat het « druk is in mijn hoofd », bijvoorbeeld, en de gevolgen daarvan, was een belangrijke « aha-erlebnis » voor mij. Ik ben de implicaties daarvan nog voortdurend aan het aanvullen (vb. Ik ben snel geïrriteerd door omgevingsgeluiden, heeft er zeker ook mee te maken).

Je hebt onze relatie terug op de sporen gezet, maar het gaat verder dan dat. Ik weet dat ik nu in het algemeen heel wat sterker in het leven sta!

Ik hoop dat je nog veel koppels op dezelfde manier kan helpen.

Heel erg bedankt!

p.s. Je mag dit gerust als een « publiek » testimonial beschouwen en gebruiken.

Stef, Antwerpen
28 augustus 2019

We hebben het gered dankzij jou

We stonden na 8 jaar op het punt om te stoppen met onze relatie, Door veel ruzies belemmerden we elkaars geluk en werden mooie momenten overstemd door de confrontaties die we hadden. We hebben besloten om apart te gaan wonen en vanaf daar te kijken of we echt zouden gaan scheiden, ons huis verkopen.

De grote tegenstelling bij ons was dat we wel de liefde voelden voor elkaar, maar elkaar niet het geluk wisten te geven. Op advies van een collega van mij zijn we naar IDEE gegaan als laatste poging. We zijn begonnen aan een intens weekend samen, volledig gericht op elkaar en onze relatie.

Ik kan niet anders zeggen dat we bijzonder veel hebben meegekregen van deze dagen. Dankzij Conny die de juiste vragen stelde, een warme en ontvankelijke sfeer wist te creëeren maar ook de nodige afstand en ruimte hield waardoor een ieder van ons de veiligheid en de mogelijkheid kreeg om zijn eigen identiteit en gevoelens uit te spreken.

Dankzij het weekend krijgt onze relatie een nieuwe kans, communiceren we veel bewuster met elkaar over onze gevoelens en wensen en hebben we meer begrip voor het standpunt van de ander. We geven elkaar meer de ruimte voor onze ontwikkelingen.

Los daarvan hebben de oefeningen mij persoonlijk meer inzicht gegeven in hoe ik communiceer met de wereld om mij heen, en dan met name wat ik van mijzelf niet door had. Dit gaat mij op alle vlakken verder helpen zoals in mijn werk, bij sollicitaties etc.

Kortom dit weekend was van onschatbare waarde!

Groeten J.G. en W.G., Velsen
4 oktober 2017

Interview met Christelle &Tom
"Er is nu veel meer begrip"

Zestien en achttien waren ze, toen Esther (34) en Niels (37) een relatie kregen. Inmiddels zijn er twee kinderen en 'loopt het allemaal gestroomlijnd'. Maar de sleur had toegeslagen. Het 'wij-gevoel' raakte steeds verder op de achtergrond, vond Esther. "We waren vooral beste maatjes." Ze kozen voor een relatie-intensive, want "we zijn wel van doorpakken, als we eenmaal ergens voor gaan." Het bracht ze precies wat ze hadden gehoopt.

"We hadden na al die jaren gewoon weer even een zetje nodig", vat Esther hun relatieproblematiek samen. "Wanneer je zo jong in een relatie stapt, groei je met elkaar mee. Maar de laatste tijd leken we allebei een eigen zijspoortje op te zijn gegaan. We deden vooral ons eigen ding en leefden daardoor langs elkaar heen." Niels herkende Esthers gevoel, maar had er wat minder last van dan zij. "Ik ben wat nuchterder, misschien. Ik vond het eigenlijk niet meer dan normaal, dat je na zoveel jaar in een bepaalde sleur terecht komt. We hadden nooit ruzie of zo. Maar ik ben ook meer het type dat zijn gevoel wegstopt. En dat was een deel van het probleem."

Twee jaar eerder had Esther al eens aan de bel getrokken met eenzelfde gevoel van onbehagen. "Niels, ik vind je hartstikke lief, maar is dit nou alles?", had ze hem toen gevraagd. Ze spraken er lang over en beloofden weer wat meer aandacht aan elkaar te besteden, "maar na verloop van tijd sluipen de oude patronen er toch stiekempjes weer in", merkten ze. Het werd tijd voor een meer structurele aanpak.

Compacte opzet

Esther zocht via Google naar 'relatietherapie' en kwam enorm veel aanbod tegen. De intensives van IDEE vielen op door de compacte opzet. Niels: "We hadden allebei het gevoel dat een uurtje in de week geen zoden aan de dijk zou zetten. Dan moet je er elke week eerst een kwartier inkomen en voor je het weet is de tijd om en ga je weer terug in je oude patroon." Esther: "In een intensive dompel je je echt helemaal onder. We hebben een hotel genomen, zijn tussendoor lekker samen uit eten gegaan en hebben veel gepraat. Dat werkte voor ons heel goed."

Niels en Esther voerde vooraf nog even een 'geitenwollen-sokkencheck' uit: "De foto van Conny gaf al een goed gevoel. We wilden in elk geval geen zweverig gedoe." Ook de aanpak die Conny in het telefoongesprek vooraf omschreef, maakte een nuchtere, doeltreffende indruk. "Als Niels ook maar even iets had opgevangen van een sfeertje met yoga of wierook, dan was hij afgehaakt", lacht Esther.

Iets concreets om aan te werken

Gerustgesteld gingen beiden daarna de training in. "We hoopten vooral dat er iets uit zou komen waarmee we verder zouden kunnen. Iets concreets om aan te werken, zodat we niet weer in dezelfde valkuilen zouden trappen." Na één sessie hadden ze allebei al het gevoel dat ze de onderste steen wel zo'n beetje boven hadden: Niels moest zijn gevoelens duidelijker tonen en Esther moest wat minder perfectionistisch zijn. Maar Conny was nog niet tevreden, vertelt Niels. "Zij miste een diepere emotionele laag. En als ik heel eerlijk was, moest ik haar wel gelijk geven. Ik ben altijd een beetje politiek als het over gevoelens gaat. Ik had nog niet het achterste van mijn tong laten zien."

"Conny vroeg steeds door: 'Wat geeft je dat voor gevoel?' 'Waar komt dat gevoel vandaan?' 'Hoe uiten jullie dat naar elkaar?'', zegt Esther. 'Ik weet niet waar je naartoe wilt", zei ik op een gegeven moment tegen haar. "Wacht maar, daar komen we vanzelf uit", antwoordde ze. Toen vroeg ik me eerlijk gezegd af: "Hoe kan zij nou weten waar we naartoe gaan als ik dat zelf nog niet eens weet?" Tot er dan ineens iets uit je mond floept waarvan je denkt: "Verrek! Dát bedoelde ze." Niels had op de laatste dag eenzelfde ervaring. Dat je ineens denkt: O, dáár gaat het om. Achteraf hebben we het daar nog vaak over. Conny blijft pellen, laagje voor laagje, tot je zelf bij het inzicht komt dat je nodig hebt. Knap hoor."

Echte veranderingen

Er is door de intensive echt wat veranderd in hun relatie, vinden ze. "We zijn niet alleen op onze valkuilen gewezen, maar ook op wat dat gedrag voor de ander betekent. Een relatie wordt na verloop van tijd een soort onuitgesproken onderhandeling: wat doe jij voor mij en wat wil ik daar voor terugdoen? Nu kijken we meer naar: hoe maak ik de ander blij? Er is veel meer begrip voor elkaars gevoelens."

Niels: "Ik erkende al dat ik gesloten raak wanneer iets niet loopt. Ik wist ook wel zo'n beetje waar dat gedrag vandaan komt. Maar Conny heeft me uit laten vinden wat mijn basisangsten zijn die er aan ten grondslag liggen. Wanneer je dat begrijpt, is het makkelijker om het patroon te doorbreken, omdat je ziet dat het gedrag waar je steeds voor kiest, niet functioneel is. Nu probeer ik mezelf niet langer op te sluiten als ik een mindere dag heb. Ik probeer uit te speken wat ik wel en niet leuk vind. Dat werkt goed. Esther weet nu tenminste waar het aan ligt als ik niet goed in mijn vel zit. Meestal heeft dat niks met haar te maken en het scheelt natuurlijk enorm wanneer je dat weet."

Esther heeft door de training leren inzien dat ze zelf ook steeds minder haar gevoelens en verwachtingen met Niels ging delen. "Ik had het gewoon een beetje opgegeven, realiseerde ik me. Door mijn perfectionisme besteedde ik mijn tijd vaak aan dingen die hadden kunnen wachten, in plaats van aan Niels. Niet wetende dat hij dat erg miste. Vaak ging hij aan het eind van de dag zonder veel te zeggen naar bed en dan moest ik nog zo nodig de tassen voor de kids klaarzetten en hun kleren klaarleggen, bijvoorbeeld. Dat deed ik dan met een chagrijnig hoofd, zonder aan te geven dat ik zijn hulp zou waarderen. Kroop ik daarna mokkend naast hem in bed, waar Niels weer van baalde maar het niet zei. Welkom in de vicieuze cirkel. Nu realiseer ik me dat hij mijn gedachten niet kan lezen! Dat is iets wat we nu allebei aan het leren zijn: aangeven wat je van de ander nodig hebt om gelukkig te zijn."

06-Conny

Ze kunnen er samen weer een hele tijd tegen, denken ze allebei. "Het is niet zo dat we ineens weer stapelverliefd op elkaar zijn geworden. Maar de horizon ligt weer open. Doordat we meer inzicht hebben gekregen in onze eigen reactiepatronen, en vooral ook in wat die met de ander doen, weten we nu weer waar onze wegen weer samen kunnen komen." "Het gaat een stuk prettiger tussen ons", beaamt Niels. "We zijn weer helemaal bij de les." En mochten ze na verloop van tijd toch weer merken dat ze uit elkaar drijven? "Dan bellen we gewoon 06-Conny."

Dit interview is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon dec '16.

Christelle (42) en Tom (45) waren in 2015 bij Conny Heuvelman in relatietherapie (namen en foto zijn fictief).

"Hard werken om er beter uit te komen"

Christelle (42) en Tom (45) zijn al een kwart eeuw samen. Sportieve types, twee kinderen, op het oog een harmonieus stel. Maar als Christelle opbiecht dat ze al anderhalf jaar een relatie heeft met een collega, is al snel duidelijk dat ze daar niet samen uit gaan komen. Vijf sessies met Conny boden voldoende handvatten om elkaar weer te vinden.

"We konden eigenlijk niet meer normaal met elkaar praten", zegt Tom. "We schoten al heel snel in de verwijtende sfeer. In eerste instantie overwogen we nog even om vrienden te vragen om te bemiddelen, maar dat leek ons toch niet handig: die zijn natuurlijk nooit echt onpartijdig. Bovendien komen er in zulke gesprekken dingen naar boven die je niet aan je vrienden wilt vertellen."

Via internet kwamen Tom en Christelle bij IDEE terecht. "De praktische insteek sprak ons aan. In de eerste sessie werd het gelijk al heel concreet en dat voelde goed. We werden echt aan het werk gezet: hoofdstukken lezen uit een boek en daar vragen uit beantwoorden. Dat heb ik nodig, want het inbouwen van reflectiemomenten is niet iets wat ik van nature doe, zeg maar." "We houden er allebei van om hard te werken, zodat je er tenslotte als een beter team uitkomt. Dat is precies hoe Conny het aanpakte." christelle en tom

Die derde bleek helemaal geen partij

Christelle was tijdens de sessies vooral op zoek naar 'tools en tips om met de situatie om te leren gaan', vertelt ze. Tom wilde kijken of er nog genoeg was om samen door te gaan: "Eerst waren we vooral bezig met de vraag: hoe zit het met deze drie mensen? Die derde maakte het heel ingewikkeld allemaal. Maar al snel verschoof de vraag naar: wat willen wij samen? Wat hebben wij nodig om het samen leuk te hebben? Daarin was die derde helemaal geen partij. Dat was een wereld van verschil." Christelle: "Conny gaf ook aan dat het niet erg is om ruzie te maken, dat het juist nuttig was om dingen kwijt te kunnen. Dat luchtte enorm op. Na de sessies hadden we nog steeds regelmatig ruzie, maar toen lukte het om snel weer normaal tegen elkaar te doen."

"We kregen veel tips mee, bijvoorbeeld dat je in gesprekken over moeilijke onderwerpen vooral dicht bij jezelf moet blijven: je begint je zin met 'ik' en dan omschrijf je wat je voelt bij een bepaalde gebeurtenis of reactie van de ander. Dat bleek goed te werken", vertelt Christelle. "Conny reikt dingen aan die je eigenlijk al wel weet, maar nooit bewust toepast", vult Tom aan. "De ander uit laten praten, bijvoorbeeld, of eerst even nadenken voordat je wat zegt. Logisch, natuurlijk, maar je moet er wel bij stil staan. Ik pas het nu zelfs op mijn werk toe. Daar staan mensen echt voor open, merk ik."

Op constructieve wijze ergernissen uitspreken

Christelle: "Wat ik ook ene eye-opener vond, was dat Conny liet zien dat je vanuit verschillende 'rollen' met elkaar kunt praten: vanuit een volwassen rol, of vanuit een ouder-kind rol. Ik had in het begin de neiging om in een kind-rol te schieten. Dan ging ik heel recalcitrant doen, of vluchten. Dat schiet natuurlijk niet op. We hebben nu geleerd om echt te luisteren en meer begrip te krijgen voor elkaars verhaal."

"We hebben op een constructieve manier onze ergernissen naar elkaar leren uitspreken", beaamt Tom. "Daardoor kregen we al snel door dat het niet goed was wanneer ik in contact bleef met 'de derde'", vult Christelle aan. "Maar ja, hij was wel mijn collega. Ik dacht dat ik wel 'gewoon' met hem kon blijven omgaan, maar dat wilde Tom niet. We hebben toen bij Conny afgesproken dat ik met hem zou praten." "Heel eng vond ik dat", geeft Tom toe. "Maar ik begrijp dat het nodig was. Tijdens dat gesprek werd het voor Christelle duidelijk dat ze echt voor mij en voor onze relatie koos. Gelukkig. De derde persoon gaat binnenkort ergens anders werken. Dat had niet zozeer met deze situatie te maken, maar ik vind het niet erg, op z'n zachtst gezegd."

Wekelijks onderhoud

Al met al is de angel gehaald uit 'dreiging van de derde persoon', vinden beiden. Christelle: "We zijn beter gaan communiceren en elkaar beter gaan begrijpen." Tom: "We plannen nog steeds eens per week tijd in om echt met elkaar te praten. Dat hebben we sinds de sessies met Conny als gewoonte aangehouden, omdat het echt wat oplevert. Het is een soort onderhoud van je relatie. Dat zouden alle stellen moeten doen, eigenlijk.

Soms gaat het over koetjes en kalfjes, maar het is ook een moment om met elkaar te delen wat er speelt, wat je dwarszit of wat je misschien ergert. We praten dan vanuit ons gevoel met elkaar. Dat waren we voorheen nooit zo gewend. Toen werkten we met de bekende mentale lijstjes: ik heb de kinderen zo vaak naar school gebracht en jij maar zo vaak. Nu zien we dat het daar niet om draait. Het is in het begin lastig om op een andere manier met elkaar om te leren gaan, maar het is heel lonend om te zien dat het werkt." "We hebben echt elke sessie wel iets geleerd," concludeert Christelle. "Dat vind ik heel knap."

Interviews

Dit interview is van de hand van Annelies Roon van de Schrijverij in Haarlem. © Annelies Roon dec '15.

Volgende pagina

Relatietherapie

Intensief werken

Relatietherapieweekend - Relatietherapiedag - Testimonials

Menu

Home - Info over relaties - Relatietest - Contact & zo - Intensief werken - Relatietherapie - Overige begeleiding - Training - IDEE