Op zoek naar liefde

De meesten van ons zijn op zoek naar een liefdesrelatie als ze er geen hebben. Gewoon omdat verliefd zijn fijn is en omdat houden van fijn is en alleen maar alleen is.

Dat is het beeld dat we hebben van een liefdesrelatie: het is fijn om een liefste te hebben, het is fijn om een liefste te zijn, het is fijn om nabijheid te ervaren, verbondenheid, veiligheid, liefde, seksualiteit. Dat alles er is, je hoeft er niet op uit om het te krijgen. Die speciale ander helemaal voor jou alleen.

In de basis is een liefdesrelatie de structuur waarbinnen twee geliefden elkaar ontmoeten om samen een veilig nestje te bouwen, eventueel een nestje gevuld met kinderen.

Liefdespartners zijn naast heel veel gelijk aan elkaar, ook aanvullend aan elkaar. Samen zijn ze uitgerust om allerlei problemen die op hen afkomen het hoofd te bieden. Doordat de geliefden de problemen samen overwinnen, creëren ze een vanzelfsprekende vertrouwelijkheid, hechten ze aan elkaar en worden ze een eenheid.

Verbinding en hechting

De essentie van een liefdesrelatie is dat je je verbonden voelt met de ander. Je hebt samen een veiligheid gecreëerd waarbinnen je je beiden kwetsbaar naar elkaar mag en kan opstellen.

Je verbonden voelen betekent dat je voelt dat je op de ander kunt vertrouwen, dat de ander zich emotioneel voor je openstelt en jij jezelf ook voor de ander, dat je met elkaar meeleeft, dat je voelt dat de ander je waardeert en nodig heeft.

En dat in dit samenzijn ruimte is voor zowel positieve als negatieve gevoelens. Jullie gaan de relatie met elkaar aan - in goede en slechte tijden. Je verbinden en hiermee aan elkaar hechten geeft diepte aan de relatie en dat geeft weer meer verbinding en hechting.

Intimiteit en seksualiteit

Je met elkaar verbonden voelen geeft een gevoel van intimiteit. Dit kan zowel op lichamelijk, emotioneel en spiritueel vlak. Het gaat er om dat je aanrakingen, gevoelens en ideeën met elkaar deelt die je niet met andere mensen om je heen deelt.

Als het jullie niet lukt om intiem te zijn binnen de relatie dan blijft of wordt de relatie oppervlakkig en groeien jullie uit elkaar.

Intimiteit en seksualiteit zijn niet gelijk aan elkaar. Meestal - maar dat geldt natuurlijk niet voor ieder stel - is seks voor de man de ultieme manier om zich door zijn vrouw geliefd de voelen. Seks bevestigt de man in zijn man-zijn en is daarmee het grootste cadeau dat je als vrouw aan je man kunt geven: jezelf.

Voor een man zorgt seks voor verbinding en vertrouwen. Voor een vrouw daarentegen is seks het sluitstuk als het vertrouwen en de verbinding op orde zijn, als zij zich in emotioneel opzicht geliefd voelt door haar man. Dan kan zij zich ook lichamelijk voor hem openstellen en hem letterlijk binnen laten.

Dit verschil in idee en beleving overwinnen is één van de grote uitdagingen in een liefdesrelatie. Ook hier gaat het over dit kunnen delen met elkaar en samen op dat pad een weg zoeken. Als dit lukt zal de relatie voor beiden vervullend zijn en als intiem ervaren worden.

Verwachtingen en dromen

Mensen hebben verwachtingen, wensen en dromen voordat ze in een relatie stappen. Ze nemen dit alles mee in de relatie en maken als daar ruimte voor is ook gezamenlijke dromen van. Zoals samen rijk worden of drie kinderen krijgen of de hele wereld zien of een prachtige carrière ontwikkelen. Binnen een veilig gehechte relatie kunnen partners op een beschermde manier werken aan hun verlangens en dromen.

Als er in een relatie geen gedeelde verlangens en dromen zijn is er weinig om naar toe te werken. Samen dromen en verlangen, voor jezelf en voor jullie beiden is nodig om de relatie een doel en richting te geven en het samenzijn te verdiepen.

Mensen hebben het nodig om zich te ontwikkelen en te groeien. Als er geen verdieping in de relatie is, wordt deze tot een vriendschappelijke of zakelijke verbinding en ontstaat er na verloop van tijd bij één van de partners - of beiden - een gemis. Dus help elkaar ontwikkelen en groeien. Droom samen.

Een uitspraak van Eckhardt Tolle sluit hierbij aan: 'Als je een relatie bent aangegaan om gelukkig te worden, dan zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden. Als je daarentegen een relatie hebt omdat je op zoek bent naar groei dan zul je volop aan je trekken komen.'

De relatie

Naargelang een relatie langer duurt, ervaren partners het belang van wat ze samen delen aan bittere en zoete herinneringen steeds sterker. Ze ontlenen veel houvast aan de relatie en het gezamenlijke verleden, en soms in mindere mate aan het persoonlijke welbevinden.

Zo onstaat naast de twee partners nog een derde partner: de relatie zelf. Die haar eigen eisen stelt en een eigen dynamiek kent. Die, lijkt het wel, een eigen leven gaat leiden.

Dit is niet erg want daar zit veel warmte in. Des te langer een relatie duurt, des te beter ken je haar als een oude hond die al jaren bij je is. Een vertrouwde kameraad die je niet meer kunt en wilt missen.

Links

Info over relaties: Liefdesrelaties - Liefde & verliefdheid - Hoezo relaties - De goede relatie - Top 12 relatietips - Ruzie & conflict - Partnerkeuze - Aantrekkingskracht - Intimiteit & seksualiteit - Relatieproblemen - Top 13 problemen - Vreemdgaan - Samengesteld gezin - Binding & hechting - Hechtingsproblemen - Intieme vreemden - Liefdeskunst - Duurzaam gelukkig - Relatiemail - Relatieboeken - Relatietest

Begeleiding: Relatietherapie - Intensief werken - Moeilijke relaties - Relatieadvies - Overige begeleiding - Testimonials

Info & contact: Contactinfo - Bureau IDEE - Tarieven - Colofon