De moderne partnerrelatie

Moderne partnerrelaties bestaan bij de gratie van de liefde, een diep gevoeld positief gevoel dat ontstaat in de relatie omdat je je zo intens met elkaar verbonden voelt.

Liefde is aan een half woord of gebaar genoeg hebben. Een aanraking met een vinger op een speciale manier en speciale plek, en dan weten wat de ander wil of bedoelt.

Liefde is het vermogen de ander te steunen en accepteren met alles erop en eraan. Liefde is de ander gunnen wat hij nodig heeft en wilt.

Liefde is datgene wat een relatie diepte geeft en een fundament biedt waardoor tegenslagen en teleurstellingen kunnen worden geïncasseerd.

Uiteindelijk is liefde dat wat een relatie tot een relatie maakt en de geliefden bij elkaar houdt. Zonder liefde redt geen enkele relatie het.

Wanneer de liefde die je voelt voor een ander compleet is, geeft dit een verrukkelijk, vrij gevoel. Alsof je voldoende reden hebt om te leven. Je voelt je gezien en gehoord voor wie je bent en ervaart een veilig en geborgen gevoel in het dagelijkse leven.

Hieronder de zes basale aspecten van de liefde, laag na laag, als bij een ui of bloembol, zodat de lagen elkaar stevigheid bieden en er een mooie bloem uit kan groeien.

Zes aspecten van de liefde

1. Veiligheid

Ieder mens heeft de behoefte aan veiligheid en in een liefdesrelatie kun je elkaar beschermen. Je staat samen sterk tegenover wie of wat dan ook. Liefde is dan voor elkaar zorgen. Het is ook praktisch en economisch voor elkaar zorgen, waarbij het belangrijk is dat beiden geven en nemen. Dit alles bij elkaar biedt veiligheid. Je kan op de ander vertrouwen dat hij of zij zorg voor jou draagt als dat nodig is.

2. Geborgenheid

In het verlengde van de veiligheid ligt de geborgenheid. Wij mensen verlangen naar om er bij te horen, aansluiting te hebben met soortgenoten. Met een liefdespartner vorm je een groepje waarbinnen je je veilig voelt en gezien en gehoord. Dit geeft een veilig, warm nest waar vanuit je de wijde wereld in kan en waar je weer naar terug kunt keren. Dat warme nest wat je eventueel kent van vroeger maar wat er nu niet meer is.
"Als er veiligheid en geborgenheid is, ontstaat er een nabijheid waarin je volkomen kwetsbaar kunt zijn naar elkaar; dit geeft een gevoel van verbondenheid."

Conny Heuvelman

3. Intimiteit

Als er veiligheid en geborgenheid is, ontstaat er een nabijheid waarin je volkomen kwetsbaar kunt zijn naar elkaar; dit geeft een gevoel van verbondenheid. Verbondenheid kan worden ervaren op het lichamelijke, emotionele en spirituele vlak.

4. Het seksuele

Vanuit het seksuele aspect gezien is de liefde tussen twee mensen de agressieve en lustopwekkende spanning die in de relatie bestaat en die haar ontlading vind in het hebben van seks met elkaar. Hierin vind je het fijn om de ander te zien, te voelen, te ruiken, te horen en te proeven. Met elkaar vrijen geeft verbondenheid op het lichamelijke en emotionele vlak en maakt het ook mogelijk om samen nieuwe leven te creëren.

5. Het bestaan

Hiermee wordt de liefde bekeken vanuit existentieel perspectief. Van hieruit gezien is liefde naast elkaar staan en elkaar steunen en bijstaan in het vinden van een weg in het leven. Het is samen leren omgaan met blijde gebeurtenissen en met tegenslag, ziekte en dood. Door dit alles samen te beleven ontstaat er een gedeelde levensvisie. Dit alles geeft weer verbondenheid en een gevoel van veiligheid, geborgenheid en intimiteit.

6. Het spirituele

Voor velen heeft liefde voor elkaar ook een spirituele component. Zij voelen zich in de liefde samen in iets wat boven het aardse uit stijgt, soulmates. Ze voelen zich op een manier verbonden die niet met woorden valt uit te leggen. Dit helpt het aardse te relativeren en de energie te richten op zaken die minder met tijd en ruimte te maken hebben en een samenzijn te ervaren waar niets tegenop kan.

Verliefdheid

Verliefdheid is geen liefde maar gaat eraan vooraf. Verliefdheid is vlinders in je buik en bewustzijnsvernauwing. Door velen wordt verliefdheid gezien als iets wat je overkomt en waaraan je willoos bent overgeleverd.

Dat mag zo zijn maar wanneer je achteraf terugkijkt kun je altijd een moment aanwijzen waarop je jezelf als het ware toestemming gaf verliefd te worden. Vanaf dan ging de verliefdheid een eigen leven leiden.

Door de bewustzijnsvernauwing vind je alles aan die ander fantastisch. Je weet ook dat hij of zij je alles zal bieden wat je ooit nodig zal hebben. Omdat die ander jou ook zo fantastisch vindt, zitten jullie samen op één grote roze wolk, mijlenver verwijderd van de werkelijkheid.

De bewustzijnsvernauwing en vlinders in de buik worden teweeg gebracht door hormonen en doordat het samen op één grote roze wolk zitten, zijn eigen roes creëert.

Verliefdheid is pure emotie. Maar de roes eindigt altijd. Vanzelf. Doordat de roze wolk in een regenrijk gebied komt, doordat de hormoonhuishouding terugkeert naar normaal.

De roze wolk en bewustzijnsvernauwing zijn zeer functioneel. Zonder dat zou je waarschijnlijk nooit aan die rare ander blijven hangen. Verliefdheid helpt je over drempels heen te stappen die je bij volle bewustzijn misschien wel te hoog vindt.

Volgende pagina

Hoezo relaties

Over relaties

Liefdesrelaties - Liefde & verliefdheid - Hoezo relaties - De goede relatie - Top 12 relatietips - Ruzie & conflict - Partnerkeuze - Aantrekkingskracht - Intimiteit & seksualiteit - Relatieproblemen - Top 13 problemen - Vreemdgaan - Samengesteld gezin - Binding & hechting - Hechtingsproblemen - Intieme vreemden - Liefdeskunst - Duurzaam gelukkig - Relatiemail - Relatieboeken - Relatietest

Menu

Home - Info over relaties - Relatietest - Contact & zo - Intensief werken - Relatietherapie - Overige begeleiding - Training - IDEE